Restwaterscan bedrijfsterreinen
Restwaterscans bedrijfsterreinen
Bouw mee aan circulaire restwaterverbindingen
Klimaatverandering leidt tot steeds nattere of juist drogere periodes in Nederland, en dit heeft grote gevolgen voor de inwoners en bedrijven. Zoomen we in op de bedrijfsterreinen van Nederland, dan staan we voor uitdagende verduurzamingsvraagstukken op het gebied van water(-0verlast). Samenwerken en de inzet van restwater zijn twee belangrijke sleutels tot een toekomstbestendige oplossing voor watercongestie op industrie- en bedrijventerreinen. (lees ook: Programma Verduurzaming Bedrijventerreinen – PVB)
De WaterBank helpt als partner voor verbinding tussen publieke en private organisaties én als platform voor vraag en aanbod van restwater. Restwater is namelijk een relatief goedkope en duurzame oplossing voor veel en een diversiteit aan processen. In de praktijk zijn zelfs de meest eenvoudige watermatches dichterbij dan gedacht. Denk aan het uitruilen van water door bedrijven(terreinen) met omliggende recreatieparken of sportterreinen voor bluswater of infiltratie van groenvoorzieningen.
Wat zijn restwaterbronnen?
- Daken (hemelwater) – groot dakoppervlak
- Rioolwaterzuiveringen (RWZIs) die veel restwater maken uit afvalwater
- Regenwaterriolering, een interessant logistiek systeem met mogelijkheden
- Natuurlijke buffers/overtollig oppervlaktewater
- Bouwputten, werken drainerend en voeren grondwater af
- Drinkwater dat overblijft uit grote evenementen
Voorbeelden van restwatervragers?
- Industrie: koelwater, proceswater en schoonmaak: In de industriële en agrarische sector worden grote hoeveelheden water gebruikt voor de schoonmaak van gebouwen (stallen of fabrieksruimten bijvoorbeeld) en de buitenruimte (gemeentelijke schoonmaakdiensten en terreinbeheer). Hiervoor zou prima restwater worden gebruikt.
- Natuur (in tijden van langdurige droogte)
- Brandweer (bluswatervoorzieningen)
- Irrigatie: plantsoenen, gewassen
- Sportvelden (besproeien)
Wil je een regio- of gebiedsscan uitvoeren of wil je meer weten of onze tools? Neem contact op met Stefan Kramer, watermakelaar van De WaterBank.
Urgentie-gebieden
Nederland kent een groot aantal bedrijfs- en industrieterreinen, in allerlei soorten en grootten. Coöperatie De WaterBank heeft samen met een aantal Nederlandse gemeenten, ontwikkelingsmaatschappijen en regionale partners urgentie-gebieden bepaald. We hebben Nederland opgedeeld in prioriteit als het gaat om een slechte waterbalans en waar op korte termijn leveringsproblemen ontstaan.
De WaterBank heeft een slimme tool ontwikkeld om bedrijfsterreinen in kaart te brengen op het gebied van water, een restwaterscan voor een bepaald gebied. Wat krijg je inzichtelijk met deze scan?
- Kwetsbaarheid van de waterbronnen
- Het watergebruik
- De kansen op de uitwisseling van water
- Ambitie tot samenwerken van betrokken partijen
Hebben we urgente gebieden eenmaal in beeld, dan kunnen we gaan inzoomen. Dit doen we door met regionale partners en individuele bedrijven in gesprek te gaan over behoeften en kansen. Wanneer er zich reële kansen voordoen gaan we samen met de leden aan de slag om te kijken hoe we een waterdeal kunnen realiseren.
Hoe samenwerken met De WaterBank?
Meer weten over onze restwaterscan voor jouw regio of bedrijfsterrein?
Laat het ons weten. We gaan graag in gesprek.