maart 2025
De WaterBank lanceert ‘blauwdruk’ restwaterscan bedrijfsterreinen

De WaterBank heeft op 22 maart WereldWaterDag een volgende stap in het creëren van toekomstbestendige circulaire restwaterstromen bij bedrijven en bedrijfsterreinen. Wessel Kremer, R&D specialist van De WaterBank, ontwikkelde afgelopen maanden een restwaterscan (blauwdruk) die bedrijven gaat helpen met de watertransitie op bedrijfsterreinen. De scan geeft inzicht in: Kwetsbaarheid van de waterbronnen, watergebruik, kansen op uitwisseling van water en ambities tot samenwerken van betrokken partijen.
Grote kansen voor hergebruikrestwater
Waternetcongestie is de uitdaging van vandaag. Nu al is het in veel regio’s in Nederland niet vanzelfsprekend dat nieuwe bedrijven, of bedrijfsuitbreidingen, een wateraansluiting krijgen. De verwachting is zelfs dat dit vanaf 2030 een landelijk probleem wordt. “Maar met de wetenschap dat er op bedrijfs-en industrieterreinen grote waterstromen zijn, liggen er ook volop kansen om alternatieve waterbronnen aan te boren: het hergebruik van restwater. Zo laat de praktijk al zien dat het geloosde water van bedrijf A als wateraanbod kan dienen voorbedrijf B. Waarom kostbaar drinkwater inzetten als hetzelfde doel bereikt kan worden met kwalitatief restwater.“, aldus Wessel Kremer.
Restwaterscan, roadmap naar restwateroplossingen
Met de restwaterscan kijkt De WaterBank of er restwateroplossingen mogelijk zijn door onder andere de kwaliteit, kwantiteit en de beschikbaarheid van het aanwezige restwater te analyseren. Daarnaast wordt in kaart gebracht welke risico’s bedrijven lopen, door de kwetsbaarheden van de huidige waterbron te onderzoeken. Maar de regioscan is meer dan dat. De scan bestaat in de eerste stappen ook uit kaderstelling, bureaustudie, fieldresearch en stakeholdersoverleg. Tenslotte wordt er een totaalanalyse gemaakt en advies uitgebracht met restwaterkansen en mogelijke knulpunten. Kortom een praktische roadmap waarmee bedrijven, gemeenten en overige stakeholders aan de slag kunnen. De WaterBank participeert, begeleidt en legt de verbinding met haar leden voor expertise op diverse terreinen.
‘Blauwdruk’ breed toepasbaar
Het idee van de ‘blauwdruk’ is om een onderlegger te hebben voor bedrijventerreinen in Nederland. Uiteindelijk willen we de restwaterscan op zoveel mogelijk plekken laten uitvoeren. Wessel Kremer vertelt: “Opschaalbaarheid is belangrijk, dan kunnen we grote stappen zetten in onze missie om op grote schaal restwaterdeals te creëren. Technisch gezien kan veel, maar alles staat of valt met commitment, inzicht en technische oplossingen.” Met onze coöperatie werken we volop aan het creëren van samenwerkingen tussen publieke en private partijen. Stap twee hebben we nu ook gezet met deze blauwdruk. En de technische oplossingen, die komen uit de koker van onze leden. Momenteel zijn we in een gevorderd traject met OML, ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg, voor het uitvoeren van scans voor een aantal Limburgse bedrijfsterreinen. We schatten in dat met de blauwdruk zoals die er nu ligt veel bedrijvenparken al een start kunnen maken.
Circulaire restwaterstromen ontwikkelen vraagt om een collectieve aanpak. Dat is waar we als coöperatieve watervereniging op inzetten. Zo wordt ‘nieuw waterdenken’ uitgerold in bedrijvig Nederland. Meer weten of de blauwdruk ontvangen? Stuur een mail naar wessel.kremer@dewaterbank.nl
Bekijk hier de visual: Restwaterscanbedrijfsterreinen – De Waterbank