november 2024
Netcongestie! De WaterBank maakt restwaterscan bedrijven Roerstreek
Netcongestie? Door het hele land zien nieuwe of bestaande bedrijven zich geconfronteerd met een nieuwe uitdaging: géén aansluiting meer op het waternet. En als we de huidige klimaatscenario’s van het KNMI mogen geloven, worden deze problemen in sneltreinvaart groter. Tenzij we nu actie ondernemen! De WaterBank zet de eerste stappen naar het verduurzamen van bedrijventerreinen. Zo startten we onlangs de samenwerking met OML, Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg en voerden we restwaterscans uit voor bedrijventerrein Roerstreek.
Restwaterscan Roerstreek
De WaterBank heeft onlangs in samenwerking met Ontwikkelingsmaatschappij Midden Limburg (OML) een restwaterscan uitgevoerd voor bedrijventerrein Roerstreek. OML heeft als doel het verbeteren van het vestigingsklimaat voor bedrijven in Midden-Limburg en het versterken van de economische waarde ervan. Midden-Limburg is een logistieke hotspot met haar ligging en infrastructuur over land, water, spoor en lucht. Verduurzamen van de bedrijventerreinen daar is dus zeker een van haar speerpunten. OML was benieuwd naar de mogelijkheden rondom restwatergebruik voor bedrijventerrein Roerstreek en schakelde De Waterbank in.
Het doel van de scan voor Roerstreek?
Inzicht krijgen in de mogelijkheden en uitdagingen rond het gebruik van proces- en drinkwater om het totale waterverbruik te verminderen en waterhergebruik te stimuleren. De scan heeft twee
concrete watermatches opgeleverd:1) Tussen bedrijven onderling, die water kunnen uitruilen; 2) Tussen bedrijven en de omgeving, waarbij restwater kan worden ingezet voor bijvoorbeeld bluswatervoorzieningen, sportclubs en natuurgebieden. We merken dat de resultaten van de restwaterscan – en de scan zelf – veel interesse opwekken bij organisaties die bedrijventerreinen duurzamer willen maken, zoals OML. Voor De WaterBank zit hier veel potentie om op grote schaal restwatermatches te creëren.
Blauwdruk Roerstreek
Wessel Kremer, R&D specialist bij De WaterBank, gaat de komende tijd werken aan een ‘blauwdruk’ naar aanleiding van de analyse bij bedrijventerrein Roerstreek, zodat we partijen zoals OML verder kunnen helpen met hun drinkwateruitdagingen. “OML en De WaterBank hebben de ambitie uitgesproken om de samenwerking te intensiveren om zo snel met concrete oplossingen te komen voor bedrijven in Midden-Limburg.”, aldus Wessel.
Watermatches met bestaande infrastructuur
Wessel legt uit: “de oplossing voor bedrijven ligt dichtbij: bedrijventerreinen hebben zelf de oplossingen in handen door watermatches te creëren met restwater. Met de bestaande infrastructuur (zoals riolering) liggen er volop kansen om restwater slim te hergebruiken. Dat hebben we nu heel concreet gezien in Limburg.” Door bestaande waterstromen aan elkaar te koppelen, kunnen we de druk op ons drinkwaternet verlagen en werken aan duurzame bedrijventerreinen; de gezamenlijke opdracht die nu op tafel ligt bij ondernemend Nederland, lees hierover meer op
Uitdaging – De WaterBank zal hiermee het verschil kunnen maken in heel Nederland. Maar de volgende stap is niet eenvoudig. Bestaande systemen en wet- en regelgeving zorgen voor terughoudendheid bij het uitwisselen van water tussen bedrijven en overheid. Hier ligt een kans voor de WaterBank om samenwerking te faciliteren en de nodige verandering in gang te zetten.
> Meer weten over restwaterscans: neem contact op met Wessel Kremer – wessel.kremer@dewaterbank.nl